Arkitektur Cheat Sheet

 Hvordan kan du fortelle om et verk av arkitektur er ikke bra? Det er enkelt. Du vet at et verk av arkitektur er bra hvis du kan svare "ja" på følgende spørsmål:

  •  Betyr det uttrykker sin funksjon i en visuelt spennende måte?
  •  Betyr det utfylle eller kontrast med miljøet?
  •  Er det godt bygget?
  •  Er det greit å fortsette å alder?
  •  Det har evnen til å overraske, inspirere, glede, eller opprørt?
  •  Det er rett og slett uforglemmelig!

 Arkitektur og betingelser

 Du står foran Parthenon eller andre store verk av arkitektur. Guiden ved siden av deg begynner å snakke om "ordre". Du er klar til å sette din lunsj forespørsel, før du skjønner at de refererer til arkitekturen. Vilkårene i denne listen kan hjelpe deg å forstå arkitektonisk lingo - og snakker selv om du er så tilbøyelig.

 k: en struktur som strekker seg over en åpning som understøttes fra sidene. minaret: en slank tårn som er en del av en moské, og brukes til å kalle de troende til bønn. bærebjelke: en støtte på utsiden av en vegg som tillater å stabilisere et hvelv eller tak. ordre: stiler av klassisk arkitektur ble utviklet av de gamle grekerne og romerne; de inkluderer doriske, joniske og korintiske. kolonne: en vertikal stang er delt inn i en base, en aksel, og en strøm over. portico, en veranda med et tak som støttes av en søylerekke. dome: en buet, semi-sirkulære takkonstruksjon som er sirkulær i grunnriss. Quoin: en stor stein på hjørnet av en yttervegg. Entasis: en lys, på utsiden krumning i en kolonne som korrigerer en optisk illusjon og gir inntrykk av å være rett. rustication: grovt dukket mur yttervegger; populær under renessansen. Fasaden: ansiktet til arkitektonisk behandling av en bygning. akse: en del av en søyle mellom base og kapital. gavl: den trekantede del av en vegg under enden av et skrånende tak. flettverk: curvy ornament i øvre del av en gotisk vindu. hypar: kort for hyperbolsk paraboloid, et slags skall struktur med nedover- og oppoverbøyde overflater. heve: heve en struktur som reaksjon på strukturelle styrker. Ionic: en slags klassisk arkitektur med rullelignende dekorasjoner, kalt volutes, kapital kolonnen. hvelv: et hvelvet tak eller tak. karmen er den vertikale side av en dør eller et vindu. Wythe: et kontinuerlig bånd av murstein eller stein som tykk en enhet. keystone: en kileformet enhet på toppen av en bue. ziggurat, en trappet pyramiden slag som brukes som et tempel i det gamle Mesopotamia. karmen: en horisontal spredning over toppen av en dør eller et vindu.

 Kjente arkitekter gjennom historien

 For å forstå utviklingen arkitektur, er det viktig å bli kjent med noen av stjernene som motiv for å bli presset i nye retninger. Mennene i følgende liste absolutt igjen et merke, og mange av sine merkevarer står fortsatt i dag!

 Imhotep: Den første arkitekten kjent ved navn, denne gamle egyptiske skapte verdens første bauta, en grav for kong Zoser. Christopher Wren: Denne klassiske engelske arkitekten er kjent mer for gjenoppbyggingen av St. Pauls Cathedral deretter for 51 nye kirker han designet i London. Iktinos og Kallikrates: Denne team av greske arkitekter for mer enn et tiår fullkommen Parthenon, den mest innflytelsesrike bygningen gjennom tidene. Karl Friedrich Schinkel: Allsidig i klassisk og romantisk stil, den tyske mesteren designet en av verdens første museer. Hadrian: En romersk keiser og arkitektur buff, Hadrian drevet design og engineering til nye høyder med Pantheon. Louis Sullivan: En skyskraper pioner, Chicago arkitekten Louis Sullivan designet moderne strukturer i det grønne ornament. Abbot Suger: Denne franske munken var innflytelsesrik i utviklingen av den stigende arkitekturen i gotiske katedraler. Frank Lloyd Wright: Den mest kjente amerikanske arkitekten av det tjuende århundre er forankret organisk arkitektur i landet. Filippo Brunelleschi: En av de første arkitektene i den italienske renessansen, Brunelleschi designet kuppelen på katedralen i Firenze. Le Corbusier: Født Charles Edouard Jeanneret, bruker Swiss-fransk geni glass, stål og betong i et moderne språk for bygninger og finne ut byene.

 Pritzker Prize-vinnende arkitekter

 Av alle utmerkelser for arkitektur, Pritzker Prize, den mest prestisjetunge. Grunnlagt i 1979 av Jay og Cindy Pritzker-prisen er pengene finansiert av Pritzkers 'Hyatt Hotel Foundation og gis årlig for å hedre et verk av en levende arkitekt. Kandidatene velges modellert ved hjelp av en prosess for Nobelprisen, ved hemmelig avstemning av et internasjonalt panel av dommere. Prisutdelingen finner sted på arkitektonisk betydelige steder rundt om i verden. Her følger listen over vinnerne Pritzker Prize:

 1979 Philip Johnson, USA 1990: Aldo Rossi, Italia 2001: Jacques Herzog og Pierre de Meuron, Sveits 1980: Luis Barragan, Mexico i 1991: Robert Venturi, USA 2002: Glenn Murcutt, Australia 1981 James Stirling, Storbritannia 1992: Alvaro Siza, Portugal 2003: Jern Utzon, Danmark 1982 Kevin Roche, USA 1993: Fumihiko Maki, Japan 2004: Zaha Hadid, Irak / UK 1983: IM Pei, USA 1994: Christian de Portzamparc, France 2 005 Thom Mayne, USA 1984: Richard Meier, USA 1995: Tadao Ando, ​​Japan 2006: Paulo Mendes da Rocha, Brasil 1985: Hans Hollein, Østerrike 1996: Rafael Moneo, Spania 2007: Richard Rogers, UK 1986: Gottfried Boehm, Tyskland 1997: Sverre Fehn, Norge 2008: Jean Nouvel, Frankrike 1987: Kenzo Tange, Japan 1998: Renzo Piano, Italia 2009: Peter Zumthor, Sveits 1988: Gordon Bunshaft, USA, og Oscar Neimeyer, Brasil 1999: Norman Foster, Britain 2010: Kazuyo Sejima og Ryue Nishizawa, Japan 1989: Frank Gehry, USA 2000: Rem Koolhaas, Nederland

 Store arkitektoniske Domes

 : Arkitektur er ofte dramatisk og en kuppel er ofte den mest bemerkelsesverdige arkitektoniske trekk av en bygning - eller formen på selve bygningen. Noen er vist av de store kupler over hele verden i følgende liste:

 Pantheon: Roma, Italia Peterskirken: Roma, Italia Hagia Sophia, Istanbul, Tyrkia St. Pauls Cathedral: London, England Klippemoskeen, Jerusalem, Israel Taj Mahal: Agra, India Duomo i Firenze, Firenze, Italia USA Capitol: Washington, DC
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha