Brus: Sukkerholdige drikker usunne

Brus: Sukkerholdige drikker usunne

Brus er forfriskende og deilig, men de kan føre til helseproblemer og bør ikke ofte nytes.

Tysklands favorittdrink

Brus er spesielt populære i løpet av sommermånedene, som de slukke tørsten og til også smake godt. I 2013 viste seg fra en undersøkelse som den mest ettertraktede drikke Coca Cola Tyskland var, og at 37% av personene som deltok i denne undersøkelsen, foretrekker dette produktet. Kort tid etter fulgte med 18,4% og 14,7% med Sprite Fanta. Men nå vet de fleste at brus ikke er sunt, er de likevel ofte kjøpt og drukket.

Hva finnes i brus?

De fleste brus har én ting til felles: De første ingrediens på listen er sukker. Siden mange som liker sødme, forklarer det hvorfor drikker er så populære, men kan også føre til problemer. I en halv liter Coca Cola satt omtrent seksten sukkerbiter; det er mer enn et menneske bør ta en dag for seg selv. Sugar unntak finner man også koffein, sulfider, fosforsyre og en stor mengde konditorfarge. I brus er også skadelige stoffer som jern, kadmium og klor.

Helseproblemer

Brus kan føre til at noen helseproblemer. For eksempel kan fosforsyren angripe emaljen. Hvis man tar med jevne mellomrom for å være fosforsyre, som kan føre både til misfarging av tennene, så vel som til tannsykdom. I tillegg kan fosforsyre også komplisere fordøyelsen. Hva kan også skade emaljen, er sukker. Den fosforsyre kan imidlertid også ta seg av andre problemer. Overdreven bruk kan forårsake mage betennelse og selv til nedbryting av mageslimhinnen. Syren kan også skade benet og er ofte forbundet med bentap.

På grunn av at syren angriper ben, er det antatt at selv brus kan påvirke bentetthet, og dermed øke faren for osteoporose. En studie i USA har vist at kvinner som hver dag har en cola drikker 3,7% lavere bentetthet. For mange brus kan selvsagt også ta seg av fedme, fordi sukker omdannes i kroppen til fett.

Lys og Zero

Produkter som lover å ha mindre eller ingen sukker, faktisk høres lovende, men skal konsumeres like klokt. De såkalte slankedrikker inneholder nemlig i stedet for sukker søtstoffer som aspartam.

Aspartam er ofte knyttet til alvorlige problemer som kjertelforstyrrelser, humørsvingninger, misdannelser og epilepsi til sammen. Når aspartam er lagret i lange perioder i kroppen, forvandles den til metanol og kan til slutt forvandle seg til kreftfremkallende stoffer.

Hvorfor brus er så populære

Selv om en halv liter cola inneholder 190 kalorier, har det ingen vesentlig næringsverdi. Hva mer, at forbruket av brus kan føre til helseproblemer som fedme og osteoporose. Så hvordan skjer det at så mange mennesker i supermarkedet fortsatt ta tak for disse drikkene? Svaret er sukker. Brus er svært populære fordi de smaker godt og er morsomt, spesielt hos barn og ungdom. Siden barn har enda mindre peiling på hva som er i disse forfriskende drinker, drikker de tørstedrikk, uten å tenke på hva som kan ha konsekvenser for. Barn bør tilbys som et alternativ sunnere drinker, for eksempel Saftschorlen, vann, er hjemmelaget iste så viktig spesielt eksemplarisk rolle foreldre.

Koffein

Både i brus samt energidrikker ofte legger mye sukker, men også koffein. Spesielt for barn koffein er skadelig og bør unngås. Koffein er ofte brukt sammen med sukker, ettersom det menneskelige leverer en viss energiutbrudd. Spesielt blant unge mennesker koffeinholdige drikker er svært populære. Men det er undervurdert hvor ofte unge mennesker er brakt til sykehus med hjerterytmeforstyrrelser, fordi de har tatt for mye av koffein. Koffein er i brus derfor en annen ingrediens som kan forårsake skade når overforbruk.

Alternatives

Stedet velger Rimi en cola eller en flaske Almdudler, kan du selvsagt også kjøpe sunnere Impregnert, som er like bra. Biolimonaden og fruktjuice er gode alternativer, selv om de også inneholder sukker, men ikke krever ytterligere forurensing. I Nord-Amerika er det nå enda sodavann inneholdt mindre sukker og søtet i stedet delvis med det naturlige søtningsmiddel Stevia, slik som Pepsi Neste. Heldigvis er det faktisk fortsatt vann og Saftschorlen; som er sunn og slukke tørsten bedre enn noen annen drikke. Hva tror du?

(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha