Er det en sammenheng mellom ADHD og plantevernmidler?

 En mulig sammenheng mellom oppmerksomhet underskudd hyperaktiv lidelse og plantevernmidler har dukket opp i en Harvard University studie publisert i 2010. Studien fant barn med diagnosen ADHD hadde høyere nivåer av organofosfat metabolitter enn barn uten sykdommen. Forskere som jobbet med studien foreslo videre forskning for å avgjøre om en årsakssammenheng kan etableres mellom ADHD og plantevernmidler.

 Studien undersøkte 1139 barn mellom åtte og 15 år, inkludert 119 unge mennesker som hadde blitt diagnostisert med ADHD. Forskerne brukte tidligere studier om emnet, og intervjuer med foreldre, sammen med måling av nivåene av plantevernmidler metabolitter i urinen til mennesker. De fant at barn med høyere enn gjennomsnittlig nivå av plantevernmidler i urinen, hadde dobbelt så stor sjanse for å ha ADHD enn barn med gjennomsnittlig eller ingen målbare nivåer.

 Studien 2010 forsterker funnene fra tidligere forskning at det er en mulig sammenheng mellom ADHD og plantevernmidler hos barn av meksikanske amerikanske landarbeidere oppdaget. De nyere studier testes barn fra den generelle befolkningen i stedet for de utvalgte deltagerne, og målt i seks plantevernmiddel metabolitter, inkludert organofosfater rester. Organophosphate representerer nesten tre fjerdedeler av de plantevernmidler som brukes i USA. Det er også brukt av bønder i andre land.

 Insektmiddel dreper skadedyr som truer med å ødelegge jordbruksprodukter. Langvarig utsettelse for høye konsentrasjoner av det kjemiske stoff som kan forstyrre signalene i sentralnervesystemet hos insekter og mennesker. Det er anslått at over en milliard pounds av kjemikalier som brukes per år i USA landbruket.

 Etter at studien ble publisert knytte ADHD og plantevernmidler, anbefaler helseeksperter kjøpe økologisk frukt og grønnsaker. Alternativt bør produktene vaskes og skrubbes før spising, spesielt selleri, jordbær og fersken, som vanligvis teste høy for plantevernmidler. Vask med såpe produkter anbefales ikke, fordi kjemikalier i vaskemidler kan også være skadelig.

 Det er ingen klar årsak til ADHD, en vanlig tilstand som rammer millioner av barn. Barn med sykdommen vanligvis har konsentrasjonsvansker, kan ikke være i stand til å ta hensyn, og kan være over-aktiv. Deres atferd ofte forstyrre deres skoleprestasjoner, sosial interaksjon, og familieliv. Mange barn med ADHD å ta medisiner for å kontrollere sine symptomer.

 Eksponering for plantevernmidler kan komme fra å spise fersk eller frossen frukt og grønnsaker forurenset med kjemikalier. De som jobber med plantevernmidler overfor en større risiko for eksponering ved innånding av tåke fra sprøyting eller absorpsjon gjennom huden. Eksponering for store mengder plantevernmidler kan forårsake anfall, lammelser, kvalme og oppkast.

 Personer som er utsatt for plantevernmidler over lang tid kan ha hukommelsesproblemer, depresjon og tretthet. De kan være irritable og deprimerte. Den mulige sammenhengen mellom ADHD og sprøytemidler kan føre til å ta sterkere beskyttende tiltak for å redusere eksponering for plantevernmidler.

  •  Noen studier tyder på at barn av meksikanske jordbruksarbeidere utsatt for plantevernmidler har høye priser ADHD.
  •  Selv om det er ingen bevis som knytter forbruket av plantevernmidler til ADHD, anbefales det at ferske produkter er skrubbet og skylt kjemikalier.
  •  Eksponering for store mengder plantevernmidler kan anfall, lammelser og oppkast.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha