Fjern farger

Fjern farger
Historien om farger, fra de første mineralpigmenter til moderne kunstige fargestoffer, virker uløselig knyttet til maleriet. I sin bok The Invention of farge, kjemisk og britiske science forfatteren Philip Ball har mange historier om oppdagelsen, produksjon og navnene på de forskjellige fargene. Dermed Kermes insekt vermilio, som en dyp rød forbindelse er pakket ut, kalt karmin og skarlagen, også kalt purpur, korn, vegetabilsk av villedende inntrykk av disse insektene.
 Blå er oppkalt etter azuritt, et mineral som ble lazurium i det gamle Roma, og asurblått i middelalderen. Og rødt minium, den populære minium, brukt mye av middelalderens copyists, resulterte blant annet miniatyr ord.
 Andre farger som har navn som er knyttet til deres opprinnelsessted: sienna, mørk oker, er oppkalt etter den italienske byen som det kom. Og ultramarin blå ble kåret den fjerne Afghanistan, hvorfra kom lapis lazuli, mose og sett herdet, ga en varig, intens og ekstremt dyre blå.
 Også i antikken ble det spesielt ettertraktet lilla, et fargestoff som ble hentet fra et bløtdyr av middelhavskysten som er kjent i gresk og latin som Porphyra og lilla. Det var så dyrt fordi for tretti gram fargestoff 250.000 bløtdyr må bli drept, slik som var reservert for seirende generaler, som ble investert med lilla etter kampen, og da bare til keiseren. Derfor vekten av lilla. Andre morsomme fargenavn er woad, indigo, irrgrønne, esmaltín, gamboge, orpiment, realgar ... Nesten alt kommer fra planter og mineraler som ble minelagt. Og vi kan ikke unnlate å nevne den blå klein, patentert i 1960 av Yves Klein, en kunstner som malte det meste av hans arbeid -board monocromos- med denne nøkkelen.
Jesus Marchamalo
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha