Hva bør jeg vite om Mauritius?

 Republikken Mauritius er en øy som ligger i Det indiske hav, ca 560 miles øst for Madagaskar. Mauritius er en del av Mascarene øyene øygruppen. Andre nærliggende øyene St. Brandon, Rodrigues og Agalegaøyene er avhengigheter i Republikken Mauritius. Videre Mauritius eier en rekke undervanns banker og hevder noen øyer er eid av andre land.

 Det er ingen innfødte befolkning på Mauritius. Arabiske og Malay seilere kan ha kjent til eksistensen av øya i middelalderen, men hans første opptreden i historien er en 1 502 italiensk kort. Portugisiske handelsmenn begynte å bruke øya som besøker basis i 1505, selv om de var ingen bosetninger.

 De første bosetterne på øya var nederlandsk, og kalte det Mauritius etter den nederlandske guvernøren, Maurice av Nassau. Den nederlandske forsøkt å skape en lokal økonomi basert på eksport av ibenholt, høstet av slavearbeid. Den første nederlandske oppgjør i Mauritius ble etablert i 1638 og varte bare tjue år. Den nederlandske prøvde igjen i 1666, men politisk ustabilitet og et fiendtlig miljø gjort mange av dem forlot øya i 1710.

 Mauritius kom under europeisk kontroll igjen i 1715, da Frankrike tok besittelse og omdøpt territoriet Ile de France. Den franske utviklet sukkerproduksjon på øya, men tapte territoriet til Storbritannia under Napoleonskrigene i 1810. Mauritius ble uavhengig i 1968 og sluttet seg til Commonwealth of Nations i 1992.

 Mauritius har vært en stabil og vellykket demokrati siden uavhengigheten. Den har en unicameral parlament, som velger president for en periode på fem år. Mens presidenten er statsoverhode, er statsministeren leder av regjeringen, sammen med en ministerrådet.

 Mauritian økonomi har opplevd en betydelig vekst siden uavhengigheten. Landets brutto nasjonalprodukt i Afrika, etter at Ekvatorial-Guinea nest høyeste per innbygger. Sugarcane er fortsatt en viktig del av økonomien, men også andre sektorer, herunder internasjonal finans og turisme, utvide.

 Mauritius har et varmt tropisk klima og vakker natur. Sykloner er felles mellom månedene november og april. Mauritius er delt inn i ni distrikter, og Port Louis er både hovedstaden og den største byen.

 Folket og kulturen i Mauritius er mangfoldig, fra europeiske, afrikanske og sør og øst-asiatisk avstamning, blant andre. Engelsk er det offisielle språket, men fransk og Mauritian kreolsk snakkes. Hindi og andre indiske og kinesiske dialekter har mange høyttalere på øya. Hindu er majoritetsreligionen, i overkant av 50%, mens katolisismen, islam, buddhisme, sikhisme og andre religioner praktiseres. Musikk, mat og andre aspekter av Mauritian kulturen vokste ut av en flerkulturell tradisjon.

  •  Sugarcane, som dyrkes i Mauritius.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha