Hva er adveksjon?

 Adveksjon er et generelt begrep knyttet til flytende bevegelse. Det betyr ganske enkelt transport av materiale, energi eller en egenskap, så som temperatur eller fuktighet ved bevegelse av en væske - dette kan være en væske eller gass. Uttrykket er imidlertid en rekke mer spesifikke betydninger avhengig av sammenhengen. Det er vanligvis brukt på området meteorologi, hvor det er vanligvis bevegelsen av varme eller fuktighet. I oseanografi, blir det brukt til å beskrive transport av varme, oppløste stoffer - for eksempel salt, suspendert materiale, eller av havstrømmer.

 Selv om det i forbindelse med høy temperatur, kan det være noe overlapp mellom de to vilkår er, er adveksjon vanligvis til forskjell fra konveksjon og er generelt relatert til en i det vesentlige horisontal bevegelse. Et eksempel er transport av varme over en avstand av en strøm av luft. Konveksjon, på den annen side betyr vanligvis en i det vesentlige vertikal bevegelse av væske i reaksjon på oppvarming eller avkjøling av en overflate.

 Adveksjon kan være positiv eller negativ i forhold til eiendommen vesen er advected. Når vinden høyere verdier for eiendommen kalles adveksjon mindre positive som verdiene øker vinden. Motsatt, en vindretning fra lavere til høyere verdier, noe som resulterer i negativ form, noe som reduserer vind verdier. I sammenheng med temperaturen, vil en vinden blåser fra tilveiebringe en varmere område av varm luft, for å øke temperaturen, mens vinden fra et kaldere område vil redusere temperaturen. Disse scenariene kan kalles varme og kulde adveksjon adveksjon, henholdsvis.

 I værvarsling, er det ekstremt viktig å ta hensyn til adveksjon. Et kart kan trekkes for eksempel viser temperaturfordeling. Kjent som isotermiske linjene ville koble punkter med lik temperatur, og meteorologene kan bruke kartet for å en sannsynlig temperaturendringer for et bestemt område av forholdet mellom isotermer og å forutsi vindretning. Når vinden, ofte angitt ved pilene, krysser isotermene, blir temperaturen antas å gå opp eller ned, avhengig av vindstrømmer fra en varmere eller kjøligere område. Hvis vindretningen parallelt med isotermene, vil ingen endring i temperatur forventes.

 Vann og fuktighet kan også transporteres av luftbevegelse, og dette er viktig for å forutsi uklarhet, nedbør og tåke. Der det er en strøm av luft fra et område med et høyt fuktighetsinnhold - for eksempel en varm havet - dette kan ventes å produsere skyer og nedbør. Dette er særlig tilfelle når luften blir tvunget til et kjøligere nivå økning på lokal topografi, depresjon og orografisk regn. Et typisk eksempel vil vinden blåser fra en hav i et utvalg av fjell langs kysten er: fuktig luft er tvunget til å stige og kjøler som det stiger, slik at vanndampen kondenserer i dråper, dannelsen av skyer som kan føre til regn. Når fuktig luft advected under duggpunktet er avkjølt av en kald overflate, kan man adveksjon tåke former.

  •  Adveksjon tåke er vanlig i områder nær sjøen.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha