Hva er Alopecia?

 Alopecia er den medisinske termen for håravfall og skallethet. Mens de fleste forbinder håravfall med mannlig eller kvinnelig mønster baldness, det er faktisk mange årsaker til håravfall. Alopecia er videre klassifisert etter type eller årsak.

 Androgenetic alopecia kalles også skallethet. Denne typen hårtap forekommer oftest på grunn av tap av bestemte typer hormoner som kalles androgener. I menn, kan dette ofte bety totalt hårtap, men mange mennesker fortsatt har litt hår på sidene av hodet. Kvinner har sjelden fullstendig hårtap, men kan miste håret i patcher.

 Alopecia areata er en type hårtap som kan forekomme på steder, i motsetning til skallethet. Alopecia areata monolocularis betyr at håravfall forekommer i et område, som regel på veien. Alopecia areata multilocularis betyr at håravfall forekommer i en rekke flekker og tap kan ikke være begrenset til veien.

 I motsetning til de genetiske årsaker forbundet med androgen alopeci, alopecia areata er antatt å være forårsaket av en autoimmun sykdom. Antistoffer reagerer hårsekkene som om de var fremmede og angripe dem. Problemet kan løses, særlig hvis det gjøres i de tidlige stadier. Behandlingen består i bruk av steroider, og medisinen minoxidil for å stimulere hårvekst.

 I noen tilfeller er visse tilstander assosiert med alopecia. Mange autoimmune sykdommer som lupus og AIDS årsaken til hårtap. Andre ganger, for mye skjoldbruskkjertelen eller hypotyreose ansvarlig for hårtap. Soppsykdommer som for eksempel ringorm kan også føre til alopecia. Personer som lider av eksem kan bare hårtap også.

 Enkelte legemidler har vært forbundet med hårtap. Dette er spesielt tilfelle med kjemoterapi narkotika. Vanligvis når kjemoterapi slutter, hår regrow. Andre medisiner som kan føre til hårtap inkluderer:

 Dette er på ingen måte en uttømmende liste over mulige medikamenter som kan forårsake alopecia. Videre disse stoffene har en risikofaktor for forårsaker hårtap, men ikke alle mennesker opplever alopecia. I mange tilfeller, hvor verdt risikoen, fordi fordelene av stoffet er ganske høy.

 Alopecia kan videre være forårsaket av pasienter som lider av en sykdom som trichotillomania. I denne tilstanden, folk har en impuls til å rive ut håret. Denne tilstanden er en begrensende faktor, og således i alminnelighet ikke kan motstås. Slik som kutting, er det tenkt at flere pasienter kan nappe hår i respons på ytre stressfaktorer. Plukke kan forårsake skade på håret sjakter slik at hårveksten er vanskelig.

 Barn med trichotillomania har en veldig god sjanse for bedring gjennom veiledning, og psykiatriske medisiner. Det er imidlertid uklart hvilke psykiatriske medisiner som fungerer best. Voksne kan ha en vanskelig tid å gjenopprette. En mulig behandling som er mer passende for menn, er å holde håret barbert slik at pasienten ikke kan trekke ut enkelte hår. Dessuten kan anti-depressiva brukes til å avlaste den midlertidige begrensningen.

  •  Noen mennesker med alopecia universalis kan bruke kosmetikk for å skape et mer normalt utseende.
  •  Alopecia er ofte forårsaket av en soppinfeksjon.
  •  Androgenetic alopecia kalles også skallethet.
  •  Blodfortynnende, som for eksempel aspirin, kan føre til hårtap.
  •  Menn med androgenetic alopecia kan ikke være tap av hår på sidene av hodet.
  •  Noen kvinner opplever hår tap på grunn av en skjoldbrusk ubalanse.
  •  P-piller som inneholder høye doser av androgener kan føre til hårtap hos kvinner.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha