Hva er androgen insensitivitet syndrom?

 Androgen ufølsomhet syndrom er en type genetisk lidelse. Det oppstår når en persons gener av en mannlig men kroppen er motstandsdyktig mot androgener, som den mannlige hormoner. Denne motstand mannlige hormoner til mange eller alle av utseendet av en kvinnelig person. Vanligvis er denne lidelse er forårsaket av en feil i en av de kromosomer som bestemmer sex: X-kromosom. Slike feil forstyrrer hormonene som normalt gir en person mannlige fysiske egenskaper.

 Kjønnskromosomer, kalt X og Y kromosomer, er ansvarlig for å avgjøre om en person skal være mann kvinne. Når en person har to X-kromosomer, er det ansett som en kvinne; en X- og en Y-kromosom, men at den enkelte mannlige. Genetisk sex endres ikke når en person har androgen insensitivitet syndrom, og med ett Y og ett X-kromosom betyr likevel at personen er en mann. Imidlertid er X-kromosomet påvirkes et slikt tilfelle, og ikke kan reagere helt eller ikke i det hele androgener. Som sådan, alle kan noen kjennetegn ved både mannlige og kvinnelige har eller synes er helt feminine.

 Det finnes to typer av androgen insensitivitet syndrom: komplett androgen insensitivitet syndrom og delvis androgen insensitivitet syndrom. Med full androgen insensitivitet, er den berørte personen fullt motstandsdyktig mot androgener. I så fall er han vanligvis fullt feminine, tilsynelatende inkludert hans kjønnsorgan. Genetisk, men pasienten er mann og en livmor og eggstokker savner. Ofte er barn som er født med komplett androgen insensitivitet oppdratt som om de var kvinner.

 Delvis androgen insensitivitet syndrom kjennetegnes av et lavt nivå av følsomhet for androgener. De fysiske karakteristika for en person med delvis androgen følsomhet avhengig av graden som pasienten er følsom for androgener. Noen mennesker med denne tilstanden vises utenfor maskuline, mens andre kan synes å være kvinne. I noen tilfeller kan en person med denne tilstanden kan også både kvinnelige og mannlige fysiske egenskaper.

 Det finnes ingen kur for androgen insensitivitet syndrom. Leger kan imidlertid østrogenbehandling for å lindre symptomene på overgangsalder i en kvinnelig pasient som oppstår utad. Genital gjenoppbygging terapi kan også hjelpe i noen tilfeller. Ofte er kirurgi brukes til testiklene har mislyktes i å stige fjerne. Tilleggs psykologisk rådgivning kan ha nytte pasienter som har androgen insensitivitet syndrom.

  •  Androgen ufølsomhet syndrom er forårsaket av en defekt i X-kromosom.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha