Hva er Cournot konkurranse?

 Cournots konkurranse er en økonomisk modell der bedrifter konkurrerer på grunnlag av mengden av produktet som de produserer. Denne modellen er oppkalt etter Antoine Augustin Cournot, som ble inspirert i 1838 etter å ha sett en kamp i mineralvann bransjen der var det bare to konkurrenter. Cournot konkurranse modellen er vanligvis bare sett når det er et monopol eller oligopol. Den generelle forutsetningen for modellen er at oligopolies høyere produksjon og lavere priser enn monopoler, men lavere produksjon og høyere priser enn perfekt konkurranse vil ha.

 Basert på denne modellen krever en kamp for å være sentrert rundt fremstilling av en bestemt mengde god. Generelt, hvis mer er fremstilt av et produkt, synker pris. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle med denne modellen siden monopoler eller duopolies ikke står overfor konkurransepress til lavere priser. Prisene vil falle hvis produksjon overstiger etterspørselen, slik at selskapet ikke skal produsere, og vil oppmuntre konkurrentene til å gjøre det samme. Dette gjør markedet ineffektiv og er ikke gunstig for forbrukeren.

 I Cournot konkurranse modell, produkter av leverandører er homogene, de er ikke bærekraftig, og prisene bestemmes ved å sette markedet. Produktene i denne modellen er i stand til å bli solgt og levert raskt til den prisen bestemmes av markedet. Arten av de produkter som er mest fordelaktig for denne modellen av konkurransen er jordbruk, så som ris, hvete og bomull.

 Bruke Cournot konkurranse modellen ligger generelt i situasjoner der selskapene ønsker å maksimere profitt basert på det nivået på produksjonen i markedet. Målet er å hindre supp liggende markedet slik at prisene ikke blir kjørt ned og for å sikre tilstrekkelige produkter er produsert for å fange opp den maksimale mengden av inntekt. Bedriftene vil bruke den totale utgangsnivået i markedet, og måle det mot behovet for å beregne hvor mye det skal produsere. De ulike selskapene vil fungere som et monopol ved å ta den samme strategien.

 Ineffektivitet oppstå i en bransje der Cournot konkurranse. Likevektsprisen er høyere enn den marginale produksjonskostnader, slik at forbrukerne mer enn de betaler i en situasjon med perfekt konkurranse. Overskudd finnes også fordi det er ikke noe press nedover for selskapet å redusere produksjonen. Karteller og sammensvergelser kan også oppstå i sektorer med Cournot konkurranse. Selskaper har et insentiv til å heve prisene for å øke fortjenesten redusere produksjonen. Karteller er ulovlig i de fleste land, men uformelle avtaler er ofte laget.

(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha