Hva er den metabolske veien?

 Den metabolske veien er en serie av kjemiske reaksjoner som finner sted inne i en celle. Innenfor hver av disse prosessene, en kjemisk omdannet til en annen kjemisk substans gjennom en serie av trinn. Disse reaksjonene blir katalysert av enzymer, vitaminer og mineraler og er ofte nødvendig for å fungere ordentlig.

 En av de første studiene metabolske veier ble utført av en britisk lege ved navn Archibald Garrod i 1909. Det ble oppdaget at de viktigste metabolske veier å bemanne den første ruten discovered- glykolyse, Krebs syklus, oksidativ fosforylering og glukoneogenesen. Settet av samtlige veier i kroppen, metabolsk nettverket, og dette bestemmer de fysiologiske og biokjemiske egenskaper til en celle.

 Enzymer er svært viktig, ettersom de er legemet metabolsk reaksjonsvei. De fungerer som en katalysator for visse kjemiske reaksjoner som oppstår i kroppens celler. Enzymer omdanne substrater i forskjellige molekyler eller produkter. Siden enzymer selektivt, og bare noen få utvalgte katalysere reaksjoner, settet av enzymer i en celle, bestemmer hvilke metabolske baner som forekommer i cellen. Enzymaktiviteten kan påvirkes av andre molekyler; inhibitorer for å redusere deres aktivitet, mens aktivatorer vil øke.

 Metabolismen av kroppen er delt i to faser: anabolisme og katabolisme. Anabolisme bruker energi til komponentene i en celle, for eksempel for å lage proteiner som katabolisme involverer nedbrytning av organisk materiale. Resultatet av denne metabolismen kan enten lagres av cellene, eller brukes til å initiere annen metabolsk reaksjonsvei. Den metabolske vei og drift er avhengige av andre faktorer er av, dvs. temperatur og kjemisk miljø, også kjent som pH.

 Den metabolske veien blir vanligvis antatt å reise i en retning, og er sammensatt av en serie av kjemiske reaksjoner som er forbundet med hverandre. Disse prosessene er levende organismer til å vokse og tilpasse seg sine omgivelser. Metabolismen vil også bestemme hvilke stoffer som er næringsrik og som er giftige. Hastigheten på stoffskiftet i en organisme, kalles også stoffskiftet.

 Andre metabolske veier som forekommer i de fleste levende organismer inneholder fettsyre oksidasjon og urea syklus. Hos mennesker tar urea syklus sted hovedsakelig i leveren, og omfatter fremstilling av urea fra ammoniakk. Fettsyre oksidasjon er prosessen hvor fett molekyler brytes ned til frie fettsyrer og monoglyserider.

(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha