Hva er en fontange?

 En fontange er en omfattende fransk stil som var svært populær ved hoffet til Louis XIV, Solkongen, fra slutten av 1600-tallet til begynnelsen av 1700-tallet, den fontange hårklipp oppkalt etter Marie Angélique de SCORAILLES den Roussille, Marquise de fontange, som var, for en kort periode, kongens elskerinne.

 Ifølge populær lore, Fontanges på moten etter Marquise, på å miste hatten under en tur med hest med Kongen i 1680, bandt håret på toppen av hodet hennes med et bånd. Kongen likte måten hun hadde håret gjort, og for å glede ham, hun begynte på seg det sånn på daglig basis. Stilen slått an i det franske hoffet og ble etterfulgt av stilige kvinner over hele kontinentet.

 I første omgang er dette 17. århundre stil var ganske enkel affære bestående av en beribboned hår bun med et bånd trimmet blonder cap slitt på toppen; en versjon med et slør ble kjent som fontange à la Sultana. Etter en tid, begynte kvinner å bære større, mer sofistikerte Fontanges. Lagdelt ramma øker, ofte 12 inches høy, ble satt opp på toppen av hodet, og ekte hår, samt falske hair extensions ble arrangert i store hauger og krøller over hele rammen. Det hele ble rikt utsmykket med blonder cap, silke, musselin og blonder frills, bånd, blomster, fjær, og juveler.

 Det kan ta lang tid å sette opp denne stilen, med hår trenger ikke være avstivet med proteiner for å holde den på ønsket sted. Ofte, i stedet for via det daglige arbeidet, en fontange, en gang på plass, ble igjen på flere uker. Spesielle hensyn må tas for å holde det om natten, og det var som regel nødvendig å spraye duften sjenerøst å avlede oppmerksomheten fra den stinkende, uvasket aspekt. Hvis dette og stiv nakke som alvoret i kapselen var likevel ikke nok, kvinnene ofte måtte forholde seg til lus som sin komplekse struktur funnet tilflukt.

 Kong Ludvig XIV endelig kom til utskeielser av den fontange hårklipp hat, men hans forsøk ble slått av sin franske hoffet mislykket. Fasjonable kvinner fortsatte å bære Fontanges og oppfant mer omfattende frisyrer. I det 18. århundre stil tok en tur til rokokko moter, og Fontanges slutt ble stedt til hvile.

  •  Den fontange var en populær frisyre i Versailles.
  •  Den fontange var en populær fransk stil ved hoffet til kong Ludvig XIV.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha