Hva er en svarteliste?

 En svarteliste refererer vanligvis til en gruppe av personer eller selskaper som er blinket ut for unngåelse. I de fleste land og jurisdiksjoner, er svartelistet anses helt lovlig, med noen unntak. Generelt vil bli svartelistet gjelde for enhver bedrift eller enkeltperson, men det har mer generelle gruppe foreninger. Historisk, kultur og rase spilt en rolle i svarteliste. Et eksempel kan være i USA før borgerrettighetsbevegelsen, mange svarte var på svartelisten av visse typer arbeid.

 Svartelister knyttet til rase, alder, kjønn eller religion er vanligvis ulovlig, spesielt når de søke jobb eller andre tester av kvalifisering. Et eksempel på en svarteliste som ikke er generelt ansett som lovlig vil også svarteliste "varslere". Begrepet "whistleblower" brukes vanligvis til noen som jobber i en bestemt bransje, og senere avslører for å beskrive en slags uredelighet innen denne sektoren. Disse menneskene er ofte svartelistet fra industrien, og er ikke lenger i stand til å finne det samme arbeidet.

 I næringslivet, noen ganger denne typen listen ble opprettet som svar på dårlig ytelse eller dårligere produkter. Hvis et selskap produserer et produkt som er påvist å være en mangel, er andre selskaper svartelistet og nektet å kjøpe det i fremtiden. For mange bedrifter, kan det bli svartelistet svært alvorlig og kan noen ganger føre til svikt i virksomheten. Boikott er også sett på som en slags svart listen, og kan ha ødeleggende konsekvenser for virksomheten.

 Et godt eksempel på den svarte settliste som ville følge av det kulturelle presset er hva historikere kaller "æra av McCarthyism." Selv republikanske senator Joseph McCarthy er kreditert med det meste av uroen som resulterte fra svartelisten, ble listen først gjort av en kongresskomité dannet i 1937 kalt Un-American Activities Committee. McCarthy jobbet tett med HUAC og i 1950 begynte aktivt svartelisting personer mistenkt for un-amerikanske sympatier.

 Svartelisten skapt av McCarthy inkluderer medlemmer av Ku Klux Klan og andre grasrotbevegelser, men hovedfokuset på listen var å identifisere og straffe kommunistiske sympatisører i USA McCarthy svarteliste inkludert mange medlemmer av Hollywood samfunnet, og var ansvarlig for å ødelegge karrieren til mange skuespillere, regissører og filmprodusenter. I løpet av denne tiden, mange amerikanere fryktet at Sovjetunionen var et forsøk på å ta over hele USA ved hjelp av infiltrasjon og undergraving.

 Under McCarthy-tiden, hele konseptet med bok brenning ble populært, som alle bøker i biblioteker som skulle ha kommunistiske eller sosialistiske sympatier ble brent i massen. Videre til mange høringer avgjøre om visse filmer legges til svartelisten. Under en slik høring, den berømte forfatteren Ayn Rand vitnet mot 1944 filmen "Song of Russia", som ble til slutt lagt til svartelisten og forbudt i USA.

  •  Hollywood svarteliste hatt en negativ innvirkning på skuespillere, regissører, produsenter, manusforfattere, teknikere, og et utvalg av andre underholdere.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha