Hva er kildeteksten?

 En kilde kan være en av flere forskjellige ting, avhengig av i hvilken sammenheng begrepet brukes. I litteraturen, kan det referere til den opprinnelige versjonen av en tekst som har blitt tilpasset eller oversatt. Historikere bruker begrepet til et stykke bevis på en konkret historisk argument avhenger tilsi. For en journalist, er en kilde også en del av bevis, men generelt en moderne en. I tillegg kan begrepet også henvise til en blokk med rå tekst som er lagt inn i et dataprogram som input.

 Litterære verk er ofte oversettes eller redigert for publisering. Når dette skjer, er den opprinnelige og komplett kilde til et arbeid generelt vurderes på originalspråket. Oversettere arbeide i å produsere denne ressursen tekst for oversatte versjoner av teksten, og redaktører kan forkorte eller endre noen del av en tekst, av grunner som spenner fra politisk behov for plasshensyn. Forskere generelt vil studere foretrakk den opprinnelige teksten til et verk, siden hver oversettelse eller redigering endrer mening på måter som strekker seg fra det subtile til dypet.

 Historie og historiografi også avhenge av kildetekster. Når historikere arbeider med kilder, bruker de mesteparten av sin oppmerksomhet til å arbeide med primærkilder. Disse materialene ble skrevet i en bestemt historisk periode og få førstehånds, ufiltrert informasjon om fortiden. For en historiker, en kilde være hva som helst, alt fra offentlige arkiver av aviser publiserte private dagbøker. Historikere legger stor vekt på bruk av disse ressursene, men også prøve å lese dem kritisk, som forfatterne av slike dokumenter nesten universelt skrevet med spesifikke agendaer i tankene, og produserte tekster på grunn av sine egne synspunkter og fordommer.

 Journalister, også ansette kildetekster. Journalistikk kjøpet hovedsakelig basert på materiale i den siste tiden. Slike utgangsmaterialer bør ideelt sett komme fra personer med betydelig kunnskap om en spesiell historie eller tema, og kunne sammenlignes med ressursene som brukes av historikere, selv om historikere arbeider vanligvis med mye eldre materiale. Disse materialene også ideelt sett være skjermet for å sikre at de er stort sett nøytral eller i det minste at forspenningen i materialet er kjente og kan festes og arbeidet rundt.

 Endelig kan en kilde angi et stykke tekst data inn i et dataprogram. Mange dataprogrammer har blitt designet for å gjøre opp et stykke rå tekst data. Noen programmer tar data fra filer og importere data inn i databaseapplikasjoner. Andre tar ren tekst og endring i hypertekst for bruk i web-sider eller andre spesialiserte programmer.

  •  Kildeteksten kan vise til en blokk med rådata.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha