Hva er manisk oppførsel?

 Manic atferd, eller mani, er et begrep som brukes for å beskrive den "opp" delen av manisk depresjon også kjent som bipolar lidelse. Folk i denne tilstanden er generelt svært fornøyd, selv om det ikke er hensiktsmessig. De opplever ofte økt energinivå og noen kan til og krever lite eller ingen søvn i det hele tatt i løpet av denne tiden. Mania er preget av pasienter viser også uvanlig oppførsel, som å ta økt risiko, aggresjon, eller voldelige humørsvingninger. Dette er ofte etterfulgt av en periode med alvorlig depresjon.

 Selv manisk oppførsel generelt forbundet med bipolar lidelse, kan mani forekomme i fravær av perioder fulgt av en periode med dyp depresjon. Noen pasienter kan ha mer problemer med bipolare maniske episoder enn i depresjon, med noen pasienter sjelden en depressiv episode helt. Medisiner er vanligvis gitt til stemningen og rolige pasienter til å stabilisere seg. Noen pasienter liker ikke å gi opp den maniske oppførsel fordi de kan føle seg lykkelig eller svimmel i løpet av denne tiden, og ulykkelige på et annet tidspunkt.

 Til tross for de mange positive følelser pasienter kan oppleve en periode med manisk atferd, er det fortsatt et alvorlig problem og må behandles som sådan. I løpet av disse episodene, pasientene ofte risikabelt eller promiskuøs oppførsel, og dermed påvirke deres personlige relasjoner og karriere. Vanstyre av penger, gambling og seksuell atferd har høy risiko er alle vanlig hos pasienter som lider av mani. De ofte ser seg selv som uovervinnelig. Når noe uunngåelig går galt som følge av uansvarlig oppførsel, kan dette føre til en kraftig nedgang i depresjon.

 Den vanligste medisinsk behandling av manisk oppførsel er stoffet litium, som er effektive i avslutningen av en manisk episode og forhindring av ny har vist seg inntreffer. Behandlingen er vanligvis mest effektiv når den kombineres med psykoterapi med en utdannet mental helse profesjonell. Når depresjon er også et problem, kan ytterligere medikamenter være nødvendig, slik som et antidepressivt middel. Dette kan skape problemer for noen pasienter fordi mange legemidler for behandling av depresjon kan føre til manisk oppførsel. I sjeldne tilfeller kan antidepressiva forårsake mani i noen som ikke har bipolar lidelse.

 Manisk depresjon har ingen kur, men kan kontrolleres med riktig behandling. Mange pasienter som er i stand til å initiere en produktive liv etter diagnose er gjort, og behandlingen begynnes. I noen alvorlige tilfeller, pasienter kan bli inkludert gjennomgå ekstrem vurdering og behandling. Dette blir stadig mindre vanlig som forskere lære mer om bipolar lidelse og effektive måter behandling.

  •  Manisk oppførsel kan bli etterfulgt av en periode med depresjon.
  •  Litium er ofte brukt til å behandle de maniske episoder som følger bipolar I lidelse.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha