Hva er Paksoy?

 Paksoy er en grønnsak som er dyrket i Kina i tusenvis av år. I tillegg til å bli mye brukt i kinesisk mat, er denne grønn svært populært i andre deler av Asia også. Mange engelsktalende kjenner bok choy og pak choy eller pak choi, på grunn av uenighet om hvordan det kinesiske ordet for denne grønnsaken skal transkribert. Uansett hva du kaller det, er dette en svært allsidig, mørt, smakfull grønnsak som kan brukes i et bredt utvalg av retter.

 Dette grønnsak også kalles "kinesisk kål," en henvisning til det faktum at de er klassifisert i slekten Brassica, som omfatter kål. Kål er også medlemmer av sennep familien, og de har en særegen frisk, litt krydret smak som resultat. Brassica chinensis, for eksempel bok choy er mer formelt kjent, kommer i en rekke størrelser og farger, takket være utviklingen av spesifikke sortar.

 Classic bok choy har hvit, crunchy stilker og mørkegrønne blader, som begge er spiselig. I Kina, jo mindre vegetabilsk er, jo gunstigere er det vist, fordi mindre anlegg har en tendens til å være mer øm. Utenfor Kina, noen kokker oppsøke større versjoner, som de er under inntrykk av at større er bedre, men hvis du kan få mindre grønnsaker, kan du oppleve at de er mye mer smakfull; mange markeder selger ung bok choy som "baby bok choy," og synes det er lettere å vokse. Store bok choy bunter pleier å være woody og mangler i smaken.

 Tender unge bok choy bør kun kort kokt, og bladene tar enda mindre tid til å lage mat enn stilkene. De fleste kokker skille blader og stengler, kaster bladene i en skål i siste øyeblikk de visner litt før servering. Stilkene kan få lov til å lage en litt lengre enn bladene, selv om mange foretrekker en kort steketid til skarpe og øm stilker, heller enn å la dem forlate stille.

 Mange kokker til å bruke denne grønnsak i wokretter, og det kan også brukes i supper, karriretter, vårruller, og diverse andre retter. Smaken er veldig mild, med et snev av en krydret matbit som røper sin plassering i sennep familien, og denne grønnsaken er også veldig sunt. Det er høy i kalsium, så som andre typer av kål, og det har også høye nivåer av vitamin A og C.

  •  Vårruller er fylt med bok choy.
  •  Paksoy har en mild smak og er ofte brukt til å lage ferske vårruller som ikke er stekt.
  •  Paksoy er dyrket i Kina i tusenvis av år.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha