Hva er polysyndeton?

 Polysyndeton er et retorisk enhet der en passasje brukt flere konjunksjoner enn grammatisk nødvendig, vanligvis mellom hvert element i en matrise i stedet for rett før det siste elementet. For eksempel setningen "Vi så pytonslanger og Cobra og mambas og boas" inneholder tre konjunksjoner stedet for å plassere et komma mellom de tre første elementene i listen. Det motsatte av dette retoriske enheten er asyndeton, som siste elementet i en serie ikke har en kombinasjon, for eksempel "vi så pytonslanger, Cobra, Mambas, boas." De vanligste konjunksjoner på engelsk er "og", "eller" "eller" "men" og "hvis". Polysyndeton kan brukes til stor effekt i et bredt spekter av retoriske sammenhenger, noe som gjør det til en populær figur i både prosa og poesi.

 Ordet "polysyndeton" kommer fra det greske poly, som betyr "mange", og sydetos, som betyr "koblet". Bruke polysyndeton ofte enten raskere eller bremser ned tempoet i setningen. Den ekstra konjunksjoner kan akselerere strømmen av dommen ved tilsetning av en viss grad av spenning eller spontanitet, som snakkes av en person som ikke allerede er planlagt hvor mange oppføringer ville være på listen. På den annen side, særlig når den brukes med komma polysyndeton kan skape en følelse av floundering rundt en setning, slik som å gi "Mens arbeidet med oppgaven min, jeg spiste, og skrev og sov og spiste og skrev og sov og det var alt jeg gjorde. "

 King James versjon av Bibelen, utgitt i 1611, er kjent for sin utstrakte bruk av polysyndeton. Av de 31 vers i 1. Mosebok, for eksempel 29 starter "og" og man begynner med "noe." Ordet "og" forekommer 98 ganger i de 797 ord i kapittelet, eller om en av åtte ord.

 Denne bruken tett kamp ble oversatt av den hebraiske hvorfra det Gamle Testamentet. Det hebraiske waw, vanligvis oversatt som "og" i KJV, fungerer ikke bare som et koordinatsystem sammen, det fungerer også som en overgangs ord i starten av setninger eller bøker. Mange nyere engelske oversettelser av Bibelen utelate mange tilfeller av waw eller erstatte den med en annen overgangsordning ord eller uttrykk.

 Polysyndeton, på grunn av sin tilknytning til Bibelen, kan også gi en atmosfære av religiøsitet til en tekst. Et eksempel på dette finner vi i 1975 filmen Monty Python og den hellige gral, som King James Version bruk av polysyndeton etterligner. En prest er kalt til å lese fra den fiktive boken av våpen, som han leser en lang polysedetic liste over matvarer som forstyrrer en annen karakter til den åndelige og fortelle ham til å hoppe over resten av listen på betydningen samtaler av tiden.

  •  King James versjon av Bibelen bruker ofte polysynedeton.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha