Hva er stratosfæren?

 Stratosfæren er en region av jordens atmosfære over troposfæren og under mesosfæren. Annet enn troposfæren under den, som blir kjøligere som større høyde, øker etter hvert som temperaturen i stratosfæren har høyde, siden toppen av stratosfæren oppvarmes ved direkte absorpsjon av ultrafiolett stråling ved vår Sun

 Punktet hvor stratosfæren begynner, blir tropopausen målt ved det sted hvor temperaturen begynner inversjon inntreffer. Høyden på stratosfæren varierer avhengig av hva breddegrad vi snakker om: at moderate breddegrader, begynner stratosfæren ca 10 km over overflaten og ender på 50 km ved polene, det starter på bare 8 km høyde. Dette er fordi jordsmonnet ved polene er så kaldt, vil det produsere ikke mye mer temperaturer og dermed stratosfæren begynner tidligere.

 Ordet "stratosfæren" eller "stratosfærisk" blir ofte brukt som en eufemisme for Sammenlignet med alle divisjoner av atmosfæren på jorden "veldig høy." - Troposfæren, stratosfæren, mesosfæren, termosfæren og Exosphere, med stigende høyde - stratosfæren er ikke så høy, men fra vårt ståsted her på bakken, er det omtrent like høyt som noen typisk person. Marsjhøyden av kommersielle fly er ca 10 km, noe som setter dem ovenfor tøffe værforhold. I motsetning til den nedre troposfæren, hvor turbulens fører varmluft dominerer, stratosfæren i termisk likevekt, for eksempel en kake lag, og dermed horisontal diffusjon er mye raskere enn den vertikale diffusjon. Mangelen på vertikal diffusjon, og derfor eliminerer årsaken til turbulens. Av og oppstrømning fra tropopausen produserer turbulens i de nedre delene av stratosfæren, hvor flyene fly, som er ansvarlig for noen turbulens under cruise fase av flygingen.

 Jo lavere stratosfæren er den maksimale høyden som kan fly en glider, fordi seilfly stole på termiske skyer som stiger fra bakken og ender opp ved foten av stratosfæren. Imidlertid kan disse grensene overvinnes ved å utnytte ryggen heis, en stemningsfull termisk fenomen som bare oppstår rundt kantene av fjellkjeder.

 Den første menneskeskapte objekt å nå stratosfæren var et skall sparken av Paris Gun, en 20 meter super kanon bygget av tyskerne under andre verdenskrig I. Målet var å skyte på Paris fra den tyske grensen. Dette våpenet kan skyte en 120 kg skall med 7 kg sprengstoff til en rekke 131 km og en høyde på 40 km. I dag, militære jagerfly og bombefly regelmessig cruise lav til midten stratosfæren.

  •  Stratosfæren er like over troposfæren, idet laget av det jordens atmosfære som kommer i kontakt med bakken.
  •  Militære jagerfly regelmessig cruise lav til midten stratosfæren.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha