Hva er talgkjertelhyperplasi?

 Talgkjertelhyperplasi er en tilstand som forårsaker utvidelsen av talgkjertlene i ansiktet, noe som resulterer i utvikling av gule lesjoner. Det er vanlig i befolkningen i Midt alder og eldre, med en frekvens på cirka én prosent. Talgkjertelhyperplasi er en godartet tilstand og kan ikke være skadelig.

 Hormonnivået synker med alderen, forårsaker mange forskjellige typer endringer i kroppen. Talgkjertelhyperplasi er en slik endring, forårsaket av en reduksjon av de hormoner som kalles androgener. Som et resultat av denne reduksjon, celler av talgkjertlene dør av langsommere, noe som fører til en relativ økning i antall celler som er tilstede i talgkjertlene. Konsekvensen av dette er økt talgkjertler som kan vokse opp til 10 ganger så store som normale kjertler.

 Talgkjertelhyperplasi er spesielt merkbar i ansiktet, på grunn av den høyere konsentrasjon av talgkjertlene. Lesjoner kan også utvikle seg på den øvre armer, bryst, areola av brystvorter og kjønnsorganer. Disse lesjonene er vanligvis myk og blek gul i fargen, med en glatt overflate. De er ikke assosiert med kløe eller andre følelse. Når ripete eller barbert over, kan lesjonene bli irritert og blø.

 Hyperplasi av talgkjertlene sjelden krever behandling, men lesjoner kan noen ganger være betent eller infisert som et resultat av kronisk irritasjon. De er ofte uønsket kosmetiske grunner og helsemessige årsaker. Et problem med gjenopptatt lesjoner hvis behandling er at de er helt fjernet. En lesjon kan behandles med medisiner, for eksempel, men er sannsynlig skal gjentas etter at medisinen er avviklet.

 Det er noen vanlige behandlinger brukes delvis eller helt fjerne forstørrede talgkjertler. Disse inkluderer kjemiske behandlinger så som anvendelse av trikloreddiksyre, laserbehandling, og flytende nitrogen kryoterapi. Skader kan også fjernes ved kirurgi eller barbering excision. Alle disse metodene for avhending bære en risiko for arrdannelse eller endret pigmentering av huden.

 Retinoider har blitt foreskrevet den vanligste formen for medisinering for talgkjertelhyperplasi. Disse medikamentene kan bidra til å redusere størrelsen av lesjonene ved å regulere cellevekst, med resultatene som ble observert i løpet av 2-6 uker. Mange mennesker opplever ubehagelige eller farlige bivirkninger som følge av bruk av Retinoids lang sikt, derimot, og lesjoner ofte tilbake innen én måned etter at oppsigelsen av medisinen.

 Mens hyperplasic lesjoner er ikke ondartet, og kan ikke være, kan enkelte lesjoner ligne en form for hudkreft som kalles basalcellekarsinom. Av denne grunn bør eventuelle uvanlige lesjoner bli sjekket av en lege. Hvis en lesjon er tydelig uvanlig, kan være en biopsi for å sikre at det ikke er ondartet.

  •  Det finnes forskjellige behandlinger som benyttes forstørrede talgkjertlene, såsom laser fjerning.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha