Hva er vaskulitt?

 Vaskulitt er et generelt begrep for en rekke sykdommer, som alle er karakterisert ved inflammasjon av beholderveggene. Det er ikke et felles sett av sykdommer, men det er sikkert en grunn til bekymring. Noen former for denne tilstanden er Wegenerâ € ™ s granulomatose, Behcetâ € ™ s sykdom, Kawasakis sykdom, Churg-Strauss syndrom, Schönlein Henoch, og Takayasuâ € ™ s arteritt. Det kan også bli referert til som angiitt og mer spesifikke undergrupper kalles enten betent eller arterier eller arteritis venulitis betente årer.

 Årsaken til vaskulitt er ukjent, men er koblet til, i mange tilfeller, immunologisk skade. Forskjellige former krever forskjellige behandlinger, men generelt, for en behandling med steroider anvendes på et punkt for å hjelpe i utvinningen. Medikamenter som prednison kan anvendes ved den innledende behandling, immunsuppressiv mai, slik som Cytoxan. Behandlingen av denne tilstanden er fortsatt utvikling i den moderne medisinske feltet, men for det meste, alle behandlinger som tar sikte på å redusere betennelse i blodårene og fokusert på de organer som ble påvirket, og hjelpe dem til å fungere bedre.

 Denne tilstanden er vanligvis delt inn i tre hovedkategorier: lite skip, medium skip, og stort fartøy vaskulitt. Den lille kar type som omfatter Churg-Strauss syndrom, Henoch purpura Schönlein, og blodkar, og kan inkluderes i målorganer slik som for huden og lungene. Medium fartøy vaskulitt inkluderer Wegenerâ € ™ s granulomatose og er mellomstore arterier, slik som de i hjertet og luftveier. Den store skipstype omfatter Takayasuâ € ™ s Arteritis og primært påvirker karene i aorta.

 Første diagnose av vaskulitt er vanligvis oppnådd ved laboratoriearbeid som utføres på blod eller andre kroppsvæsker. Avhengig av formen, kan uregelmessigheter sees i en rekke organer. Så snart det er mistanke om vaskulitt, blir først bekreftet diagnosen eller avvist på grunnlag av en biopsi av vev av den angitte organ. Dersom diagnosen er bekreftet, en betennelse i blodårene er åpenbare. Et alternativ til en fysisk biopsi for mellomstore og store vaskulitt er en type X-ray er kjent som arteriografi, men generelt er det mer foretrukket en biopsi bevis.

 Vaskulitt kan utvikle tilsynelatende spontant, eller det kan lede flere andre lidelser eller risikofylte aktiviteter. Disse inkluderer visse kreftformer, som for eksempel lymfomer; reumatoide sykdommer, slik som reumatoid artritt; bruken av visse stoffer, som for eksempel kokain; og visse infeksjoner, vanligvis hepatitt B.

  •  Stort fartøy vaskulitt primært påvirker karene i aorta.
  •  Medisiner, for eksempel prednison, kan anvendes ved innledende behandling av vaskulitt.
  •  Vaskulitt kan forekomme ved bruk av kokain.
(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha