Spotting God arkitektur

 Gamle romerske arkitekten Vitruvius insisterte på at de tre grunnleggende prinsipper er avgjørende for arkitekturen. Hans formel er fortsatt gyldig. En bygning skal alle tre anses balansert arkitektur. Disse tre grunnleggende prinsipper er:

  •  Funksjon: Dette er hvordan en bygning er okkupert. Eller en bygning som brukes som et hus, en butikk eller et museum, har det å møte praktiske behov for noe formål innenfor murene. En bygning uten funksjon kan være vakker, men det er skulpturen, ikke arkitekturen. Richard Serra, for eksempel, skaper rom store stål kapslinger strukturelt dristig og mystisk hyggelig, men du kan ikke i ett liv.
  •  Struktur: Dette refererer til hvordan en bygning står på. Enten det består av stålsøyler, trestolper eller murvegger, må rammene til tyngdekraften og byrden plassert på motstå. Men for å hans gjør, bør arkitekturen være mer. Behovet for å skape strukturell nødvendighet skjønnhet - dette er hva som skiller arkitekturen i engineering.
  •  Beauty: Dette refererer til den visuelle og sensoriske appell av bygninger. Det er hva Vitruvius kalt "glede". Arkitektoniske tur kan bli funnet i en ryddig mønster murvegg, en hvelvet tak, eller et lite vindu emitting en strøm av sollys. Skjønnhet er den ultimate testen av god arkitektur. Uten skjønnhet, er en meget funksjonell bygning rent utilitaristisk, uten stiger til riket av arkitekturen. Det er forskjellen mellom en forstadskanalen hjem og mesterverk av Frank Lloyd Wrights Fallingwater.

 Hva vakker og hva som regnes som stygge tidsendringer. Kennedy Center i Washington, DC, designet av Edward Durrell Stone, en ledende arkitekt i sin tid ble betraktet som høydepunktet i arkitektonisk skjønnhet og i 1971 åpnet i dag, er det latterlig for sin boxy form, gigantiske lobbyer og modernistiske dekorasjoner.

 Noen ganger vil en arkitektonisk stil som en gang ble ansett som god falle fra nåde bare for å bli gjenoppdaget tiår senere. I Miami Beach, aldri rørt blomstrende hotellene i byen Art Deco til forfall i 1970 og 1980 etter mange års forsømmelse. Etter preservationists identifisert fortjeneste av disse arkitektoniske skatter er hotellets renoverte å bli trendy turistmål. Art Deco har igjen blitt synonymt med skjønnheten i Miami Beach.

 Enestående arbeidet med arkitektur aldri unnlater å imponere oss med sin fysiske makt. Slike strukturer som Stonehenge og Parthenon er fortsatt beundret for sin monumentalitet, selv om de er tusenvis av år gamle.

 Hvordan kan du vite om en bygning er god arkitektur? Du kan være ganske sikker på at en bygning er god arkitektur hvis du kan svare "ja" på følgende spørsmål:

  •  Betyr det uttrykker sin funksjon på en meningsfull og visuelt interessant måte? Hvis en flyplass kan være aerodynamisk strømlinjeformet for å ligne på flyturen, kan et museum bli skåret inn i abstrakte former til samtidskunst innenfor, eller en institusjon som verdsetter samarbeid mellom de ansatte representerer kan bestå av bygninger gruppert rundt et felles gårdsplass.
  •  Betyr det utfylle eller kontrast med miljøet? God arkitektur stopper ikke på veggene. Utformingen av en individuell bygningen må forholde seg til sine omgivelser på en unik måte. Noen av de beste bygningene er ikke veldig merkbar umiddelbart - de bruker de samme materialene og dermed danner de tilstøtende strukturer, men justere dem på nye måter. Andre bygninger introdusere et helt annet vokabular for å trekke oppmerksomhet til form og funksjon av en bestemt struktur.
  •  Er det godt bygget? Arkitektur må gjøres for å vare. Det er lett å skille en tynn bygning en solid en - hul dører, vaklende gulv, skjeve vegger gi den bort. Men forskjellen mellom gjennomsnittlig og fremragende arkitektur er vanskeligere å skjelne: Det avhenger ofte av, vel, hengslene. Små detaljer som dør maskinvare, vinduskarmer, trapp rekkverk, og til og med baseboards, kan gjøre eller ødelegge arkitekturen. Som en moderne arkitekt Mies van der Rohe sa en gang: "Gud er i detaljene." Det er derfor de beste arkitektene alltid insisterer på å designe hver lille ting - og deretter klage om kunder som vil bruke penger på design.
  •  Er det sunn aldring? God arkitektur har en viktig karakter står fast, selv om bruken av bygningen og behovene til sine folk kan forandre seg. New York Grand Central Terminal, for eksempel, er konstruert med store rom for å vente passasjerene gå ombord tog. Selv om travle pendlere ikke lenger sitte i disse rommene - interiøret er oppdatert med nye butikker og restauranter - Grand Central serverer fortsatt den samme storheten som da den først kom i 1913.
  •  Har overraskende områder av bygningen, inspirere, mystifisere, glede, eller opprørt? God arkitektur er å rekruttere en visceral reaksjon. En rolig gårdsplass fylt med planter og fontener lindrer sansene våre, mens en mørk underjordisk passasje kan fylle oss med frykt. Ekvidistante rad monumentale søyler appellerer til vår følelse av balanse, og skrå vegger, gulv og tak som er om mer enn riste indikerer fare og ser desorientering.

 Forstå kompleksiteten i arkitekturen kan virke skremmende. For å forstå denne kompleksiteten, må du vite om vitenskapen om strukturer, håndverket bygningen, og kunsten plass-making, samt terminologien arkitektur. Terminologien kan være maddeningly uklar, men belønningen som kommer fra for å forstå hans fantastiske. Du vil være i stand til å verdsette ikke bare din umiddelbare nærhet, men også ikoniske bygninger i historien. Bygninger og byer er mer sannsynlig å øke i fremtiden som flere mennesker blir informert om arkitektur.

(0)
(0)
Kommentarer - 0
Ingen kommentarer

Legg en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn igjen: 3000
captcha